WARMTEPOMPEN
Warmtepompen & warmtepompboilers
Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler | Vlaanderen.be
Zie onderaan voor meer links met uitleg.
EEN WARMTEPOMP VOOR CV STEUNT HET MILIEU EN UW PORTEMONNEE.
Wilt u volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen? Dat kan dankzij het gebruik van een warmtepomp geïnstalleerd door DavyD. Besparingen op stookkosten lopen op tot 50 procent. De warmtepomp verlaagt het E-peil gevoelig en is ook een van de manieren om te voldoen aan de nieuwe EPB-eis. Het onderhoud is minimaal en de levensduur lang.
Gebruik de kracht van moeder aarde
Dankzij de zon zitten er in de aarde, het grondwater of de lucht een enorme hoeveelheid energie opgeslagen in de vorm van warmte (zelfs in de winter). Deze warmte wordt door de warmtepomp benut om de woning te verwarmen. Door de techniek die de warmtepomp gebruikt, wordt deze relatief lage buitentemperatuur verhoogd tot de temperatuur die nodig is voor de verwarming en het sanitair warm water.
Bodem/water- & water/water warmtepompen halen de warmte uit de bodem, of het bodemwater. Ze behalen het beste rendement, maar vragen ook enige investering bij het plaatsen. Lucht/water warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht. Ze zijn eenvoudig in installatie en budgetvriendelijk.
The best of both worlds?! Het kan. Warmtepompen zijn uitermate geschikt voor nieuwbouwwoningen. Bij een renovatie zal er een uitgebreidere studie gemaakt moeten worden die zal uitwijzen als dit mogelijk is. Eventueel kan een hybride installatie de oplossing zijn. Hier kiest U voor de combinatie warmtepomp met een (bestaande) verwarmingsketel op stookolie of aardgas.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. Bij een hybride systeem werken de warmtepomp en de CV-ketel samen om de woning en het sanitaire water te verwarmen.
Afhankelijk van de buitentemperatuur en gevraagde warmte zal de ene keer de warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel.
Wat is een hybride warmtepomp installatie een goed idee?
Vooral wanneer je je bestaande woning duurzaam en milieuvriendelijk wilt verwarmen, maar nog niet volledig van het gas af kan omdat je woning bv. nog niet voldoende geïsoleerd is. Een hybride warmtepomp is dan een goede optie om je gasverbruik te verlagen.
GENIET VAN SUBSIDIES
DavyD uit Lokeren heeft ervaring in het plaatsen van alle bovenstaande types van warmtepompen en is bovendien officieel gecertificeerd als REScert-installateur van warmtepompen. Dit certificaat is gekoppeld aan de subsidies en betekent een kwaliteitsgarantie voor u als klant. Als er nog vragen zouden zijn, neem dan zeker contact op.
DavyD werkt voor het plaatsen van vloer/wandverwarming samen met een partnerbedrijf dat dagdagelijks vloer/wandverwarming plaatst.
Dit kan zowel in nieuwbouw als renovatie door bv het uitfrezen van voegen in chape. DavyD blijft vrijwel steeds het aanspreekpunt van A tot Z.
Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die specifiek ontwikkeld is om sanitair water te verwarmen. Het systeem maakt hiervoor gebruik van warmte-energie die het onttrekt aan de buitenlucht (of binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte). Dit principe maakt een warmtepompboiler een zeer energiezuinige oplossing.
Voordelen van een warmtepompboiler:
Een warmtepompboiler heeft tal van voordelen in vergelijking met andere soorten boilers:
- Combineerbaar met een condensatieketel op gas of op stookolie
- Door middel van een PV-contact compatibel met fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken (PV-panelen)
- Een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, wat heel wat minder is dan bij een elektrische boiler
- Perfect als vervanging van een elektrische boiler:
- Geschikt voor woningen zonder gasaansluiting
- Eenvoudige en snelle installatie
- Weinig warmteverlies door kwalitatieve (PU-)isolatie
- Heeft de beste score voor je EPB
- Heeft de beste score voor je EPC
- In Vlaanderen kom je voor bestaande woningen in aanmerking voor een premie
Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler | Vlaanderen.be
Zijn er ook nadelen?
Een warmtepompboiler neemt meer plaats in dan een traditionele elektrische boiler omdat het toestel naast de boiler ook een warmtepomp omvat. Let op: in verwarde ruimtes of ruimtes kleiner dan 20 m3, is het noodzakelijk om luchtkanalen te voorzien. Wil je dat liever niet? Installeer je warmtepompboiler dan in een ruime, onverwarmde garage, kelder of zolder.
Rendement
Het rendement van een warmtepompboiler wordt aangegeven met een COP-waarde (Coefficient of Performance) en is driemaal hoger dan een elektrische boiler. Bij de modellen van 200 en 270 liter is dit zelf 3,5x hoger. Een warmtepompboiler verwarmt het sanitair water niet alleen op een milieuvriendelijke manier, maar is dus ook driemaal (of 3,5 maal) goedkoper dan een elektrische boiler.
Een gemiddeld gezin van vier personen met een gemiddeld verbruik van 50 liter warm water per dag aan 50°C zal ongeveer voor 1.000 euro per jaar verbruiken met een elektrische boiler (bij een elektriciteitskost van 27 c€/kWh). Met een warmtepompboiler zal dat maar rond de 300 euro zijn..
LINKS:
Warmtepomp informatie: Warmtepomp: het verwarmingssysteem van de toekomst | Vaillant
Hybride Warmtepomp: Hybride warmtepomp: duurzaam én betaalbaar verwarmen | Vaillant
Warmtepompboiler informatie: Warmtepompboiler: wat is het en wat zijn de voordelen? | Vaillant
Mijn verbouwpremie: Mijn VerbouwPremie | Vlaanderen.be
Maak een afspraak:
Tijdens de werkuren afspraken maken kost tijd, graag indien mogelijk contact via email. Alvast bedankt voor uw begrip.